Bütün Tarih kitaplarında 15 Ağustos 1461 yazan Trabzonun fetih tarihi NEDEN 26 EKİMDE KUTLANIR? VE RESMİ KUTLAMALARDA 15 AĞUSTOS UYGULAMASINA NE ZAMAN DÖNÜLECEK
Trabzon’un Fethinin 553. Yılında TDF tarafından organize edilen Trabzon’un tanıtım günleri için Feshane etkinliğine gelen Trabzon Büyükşehir Belediye başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğluna sorduk.
--- Sayın Başkanım sizin de bastırıp dağıttığınız Trabzon tarihinde Fetih yılı olarak 15 Ağustos 1461 tarihi geçerken Daha ne zamana kadar fethi 26 Ekim tarihinde kutlamaya devam edeceksiniz?
---26 Ekim yanlıştır, Osmanlı ordusu Ekim ayında hiç harp yapmamıştır.
---Bu uygulamayı ne zaman değiştireceksiniz?
---En yakın bir zamanda bu konuda bir sempozyum düzenleyeceğim.
---Bizde beş yıldır bu konuda haber yapıyoruz, Elde ettiğimiz belgeleri yayınlıyoruz.
---Sempozyuma sizi de çağıracağım.
Bizleri manevi olarak çok rahatsız eden 26 Ekim uygulamasının bu sempozyum sonrasında değişeceğine olan inancım tamdır.

Bir Venedik vesikasında yazan bu tarihin aslı şudur; 26 Ekim tarihi Trabzon Rum devleti kralı David’in ailesi ve hazinesi ile Deniz yoluyla İstanbul’a gitmek için Trabzon’dan ayrılma tarihidir.
15 Ağustosta Şehir teslim alınmış 72 gün çevre kalelerin fethi, direnen unsurların bertaraf edilmesi sağlanana kadar kral Trabzon’da tutulmuş, Fetih bütün krallıkta tamamlandıktan sonra Kral David’in Trabzon’u terk edişi Venedik elçisi tarafından bir mektupla ülkesine bildirmiştir.
İsmail Hakkı Uzunçarşılı bu mektuba atfen kendisine ait Trabzon’un fethi kitabında 26 Ekim tarihini yazmıştır.
Dünyadaki bütün ilgili tarihçiler Fethi 15 Ağustos 1461 olarak eserlerine yazmışlardır.

Sayın Gümrükçüoğlunun beyan ettiği gibi Osmanlı ordusu ekim ayında hiç savaş yapmamıştır.
O devirlerde böyle yollar yoktu, Onbinlerce kişi, arabalar, savaş malzemesi silahlar binlerce kilometre uzaklıklara tarlalardan giderdi. Yağmur mevsiminde değil arabalar insanlar dahi tarlalarda yürüyemez, soğuktan dolayı korunaklı konaklama imkânı olmazdı.
Tarihçi yazar Doç Dr. Sayın Hanefi Bostan yazdığı Trabzon tarihinde bu çelişkiyi gerekçe göstererek Fethin 15 Ağustosta olduğunu yazmıştır.
Konu hakkında geçmişte toparladığımız belgeler, Yunan, Rus, İngiliz muhtelif belgelerinde Fethin 15 Ağustosta gerçekleştiği açıkça yazar.

Umuyoruz ki en yakın bir zamanda bu sempozyum gerçekleştirilsin
Buradan konu ile ilgilenen bütün tarihçilerimizi şimdiden bu sempozyuma bildiri sunma çalışmalarına başlamalarını rica ediyoruz
KONU İLE İLGİLİ BAZI HABERLERİMİZ
http://www.ofhayrat.com/Resimlerim/fetih/yunansiteleri.htm
http://www.ofhayrat.com/Resimlerim/fetih/trabzon-index.htm

Yıllardır Trabzon’un Ulu Hakan Fatih Sultan Mehmet Han tarafından fetih edilmesinin tarihi olarak 26 Ekim kutlanıyordu. Halen aynı uygulama devam ediyor.
Sümela manastırında “Meryem Ananın göğe yükselişi” ritüeli gereği son yıllarda ayin yapılıyor.
Ne hikmet ise Her yıl Patrik Bartholemeos Sümela’ya gelerek Dünyanın her yerinde yapılan dua ayinini yönetiyor, Buradaki ısrar adeta meydan okumaya varan iddialar basında yayınlandı.

Aslında bir müze olan Sümela manastırında ibadet yapılması hukuken mümkün değildir, Fakat Kültür bakanlığı böyle bir izin verdi, Bizim İstanbul Ayasofya camiinde ibadet yapmaya kalkışan vatandaşlarımız güvenlik güçleri tarafından engellenerek yasal işlem yapılmaktadır.
Trabzon halkının direncini, Hukuki hak arama hakkını kırmak amacıyla, Trabzon Ayasofya siyasi rüşvet olarak ibadete açıldı, Kaldı ki Bütün Ayasofyalar fethiyle birlikte camiye çevrilmiş yüzyıllarca buralar İslam mabedi olarak kullanılmıştır.
20. yy. İçinde bazı karanlık yıllarda onarım bahanesi ile ibadete kapatılan İstanbul Büyük Ayasofya, İznik ve Trabzon Ayasofyaları uzun süren onarımları sonrasında müze olarak kullanılmaya başlanmıştı.
Türk halkına sus payı olarak İznik ve Trabzon Ayasofyaları cami olarak ibadete açıldı, Kısa zaman sonra Büyük Ayasofyanında ibadete açılacağını umuyorum, Elbette ki vatandaştan yoğun talep gelirse.
Bu yazı toplam 3811 defa okundu.