17 Nisan 2024 Çarşamba Saat 21:02
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Trabzon’un 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet Han tarafından fethedilişinin 552. yıldönümü törenle kutlandı.
26 Ekim 2013 Cumartesi Saat 23:43
Yıllardır Trabzon'un gerçek fetih tarihi konusunda araştırma yapıyoruz, Bulduğumuz yerli yabancı belgeleri yayınlıyoruz, Gerçek fetih tarihinin 15 Ağustos 1461 olduğunu ortaya koyduk,

Zaten bütün tarihçilerimiz (Biri hariç) 15 Ağustos tarihinde hemfikir ve yayınladıkları tarih kitaplarında, prof. doktara tezlerinde gerekçeleri ile 15 Ağustosu beyan etmesine rağmen Belediyesi ve Trabzon Valiliği ısrarla 26 Ekim tarihindev vaz geçmiyor.

Alışkanlıkları değiştirmek bu kadar zor mu?

Yoksa bu inadın arkasında bir hükümet politikası, Bir batı dayatması mı var?

15 Ağustos tarihinde Fener Patrikhanesine verilen bir imtiyazla Müze olan Sumela'da Fethin ayini yapılıp, ağıtlar yakılırken, Bizim Fethin coşkusu ile milli manevi coşkumuzu yaşamamızın aynı günde olmasının ne sakıncası var.
Hıristiyan Ortodoks Rumların ağıtlarına mı saygı gösteriyoruz, Unutmayın ki sayıları bir avuç kalmış olsa bile hala Sevr dayatmasına bel bağlamış Pontus, Bizans hayaliyle yaşıyorlar.

1916 yılında olduğu gibi ilk fırsatta işgalcilerin saflarında yerlerini alacaklardır.

Bu düşüncelerinden dolayı onları kınamıyor asla suçlamıyoruz, bu onların en doğal hakkı. 

Bizim söylemek istediğimiz Pontus, Bizans hayalcileri gibi Anadolu topraklarını Biz Müslüman Türklerin elinden almaya baş koymuş gizli aşikar çok mihrak var, bunlar karşı uyanık olalım, dik ve dikkatli olalım yeter.

Bu vesile ile gelecek fetih kutlamalarımızın 26 Ekim değil 15 Ağustos Tarihinde yapılması için biz gereken uyarıları, bilgilendirmeleri yapmaya devam edeceğiz. Umuyoruz ki bu manasız direniş en kısa zamanda son bulur. Trabzonun fethini ilgisiz bir tarihte kutlamaktan kurtuluruz.


Özetle : 15 Ağustos 1460 tarihinde bazı tarihçilere göre savaşarak, bazılarına göre Pontus kralının teslim olmasıyla Trabzon kalesine Osmanlı bayrağı çekilmiş şehir teslim alınmıştır.

Bundan sonra Trabzon Pontus kırallığına bağlı çevre illerin kaleleri için küçük savaşlar devam etmiş bu çevre temizliği Ekim ayına kadar sürmüştür.

Doğu Karadenizin tamamı Pontus tehlikesinden temizlendikten sonra Trabzonda gözetim altında tutulan Pontus kralı  David Komnen bir gemiye bindirilerek ailesi ile birlikte İstanbula gönderilmiştir.  oradan Edirne’ye gönderildi. Sonra Serez taraflarında Ustroma Karasu nehri civarında senelik 300 000 akçelik bir has verildi. Komnınoslular beraberlerinde Trabzon’dan altın, gümüş gibi servetleriyle,saray adamlarını ve nakli mümkün olan mallarını götürmelerine müsaade edilmişti. Hükümdar ailesi ile birlikte akrabaları ve yüksek devlet memurları İstanbul’a, Saray Hatun da hediyelerle ülkesine gönderildi.


Tarihçiler içinde sadece İsmail Hakkı Uzunçarşılı  fetih tarihini 26 Ekim 1461 olarak göstermektedir. Uzunçarşılı, W. Miller’i kaynak gösterip verdiği tarihe gerekçe olarak Trabzon’un tamamen teslim alınışını  Macaristan’daki Venedik elçisine bildiren bir Venedik vesikasının 26 Ekim 1461 taşımasından hareket ederek vermektedir. 


Yakın zamanda Trabzon tarihine ait mühim bir çalışma ortaya koyan Hanefi Bostan da Bryer ve Winfield’ın Osmanlı ordusunun takip ettiği güzergâh ve takvime ait verdikleri bilgileri destekleyip fetih tarihi olarak 15 Ağustos 1461’i göstermektedir.

Prof. Dr. Hüseyin Albayrak ve Fahrettin Kırzıoğlu çeşitli kaynaklara dayanarak fetih gününü 15 Ağustos olarak zikretmektedir.

Birçok Yunan, Rus tarihçi ve din adamları Pontusun yıkılışını 15 Ağustos 1461 olarak beyan ederler.


Pontus kralının Trabzondan ayrılışını ölçü olmamalı, Trabzon kalesine Osmanlı bayrağının dikildiği günü fetih tarihi olarak kutlayacağımız günü hasretle bekliyoruz.

Trabzon Belediyemize ve Trabzon valiliğimize duyurulur.


TRABZONDA FETHİN 552. YILI KUTLAMALARI

Atapark’taki surların önünde yapılan törene Trabzon Valisi Dr. Abdil Celil Öz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Asım Kocaoğlu, Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri ve öğrenciler katıldı. Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu yaptığı konuşmada fethin önemine değinerek, “Trabzon’u fetheden Fatih Sultan Mehmet, ‘Trabzon’u fethetmeden İstanbul’un fethi tamamlanmamış olur’ diyerek bize tarihi bir mesaj vermiştir” dedi. Başkan Gümrükçüoğlu, Trabzon 552 yılı fetih gururunu yaşadıklarını belirterek “Trabzon’u fethederek bize miras bırakan Fatih Sultan Mehmet’in geniş ufuklu devlet adamlığını, asil duruşunu, devlete ve millete hizmet için yola çıkanların iyi anlaması gerekiyor. Trabzon’un fethinin 552. yılını kutluyor, hepinizi saygıyla selamlıyor” diye konuştu.


Renkli görüntüler

Konuşmaların ardından fetihle ilgili şiir, kompozisyon ve çeşitli spor yarışmalarda dereceye giren öğrenci ve sporculara ödülleri, Vali Dr. Abdil Celil Öz, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Asım Kocaoğlu ve Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, tarafından verildi. Törende, folklor gösterileri sırasında minik öğrencilerin alana çıkarak horon oynayanlara eşlik etmesi renkli görüntüler oluştururken, Trabzon Belediyesi Mehteran Takımı’nın verdiği konserle sona erdi.

TRABZONUN FETHİ HAKKINDAKİ ARAŞTIRMALARIMIZ İÇİN TIKLAYINI

http://www.ofhayrat.com/Resimlerim/fetih/trabzon-index.htm

Bu yazı toplam 3152 defa okundu.
 
Paylaş
Bu Yazıya Henüz Yorum Eklenmemiş.
GEREKLİ SAYFALAR
YAZARLAR
Reklamlar
Reklamlar
SİTE ANKET
Hayratta nüfus artışı olsunmu
Evet iyi olur
Fark etmez
Olmasın sıkıntı olur
Yatırımdan sonra olur
Geri Dönüş imkanı yok
Reklamlar