18 Mayıs 2024 Cumartesi Saat 13:21
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
POŞET ÇAYIN İNANILMAZ ZARARLARI
02 Ekim 2013 Çarşamba Saat 06:36
Önce sadece toz çay vardı. Sonra kâğıt poşetler çıktı… Sonra demlik poşetleri… Sonra fiyakalı, piramit biçimli poşetler…

Kimileri bunları kolaylık diye kucakladı. Kimileri aynı tadı bulamadı, reddetti.

Görünen o ki, reddetmek için lezzet dışında sebepler de var.

Kâğıt çay poşetleri, suya girer girmez eriyip yırtılmalarını engellemek için epiklorohidrin denen bir maddeyle işlemden geçiriliyor. Epiklorohidrin, aynı zamanda pestisit (böcek ilacı) olarak da kullanılan, kanserojen bir madde. 

Suyla birleştiğinde, kısırlıkla ve bağışıklık baskılanmasıyla ilişkilendirilen 3-MCPD isimli bir maddeye dönüşüyor. 

Poşet çayını suya değdirmeden kullanabilen var mı?

SİYAH ÇAYIN ZARARLARI

Özellikle iş yerlerimizde çalışırken normal koşullardan daha fazla tüketilen siyah çay’ın zararlarının bireyler üzerinde olumsuz etkilerinin gün geçtikçe artış gösterdiği, uzmanlar tarafından açıklanmaktadır.

Ülke genelinde, siyah çay üretiminde gösterdiğimiz başarıyı, tüketiminde de nerdeyse dengelediğimiz söylenmektedir. Böylelikle siyah çay Türk’lerin milli içeceği olma mertebesine uzun yıllar öncesinden erişmiştir. Öyleyse hayatımızın bir parçası ve alışkanlığı haline gelen siyah çay’ın tüketilmesi hakkında neler biliyoruz ? Hiç düşündünüz mü? Çay’ı bize ikram edilen her fırsatta geri çevirmeden içerek, aslında tüketim sınırını aşıp aşmadığımızı, sağlıklı bir yaşam seyrinde iken çay’ın hangi mikarda tüketilmesi gerektiğini ve çizilen çizgiye basıp geçtiğimizde siyah çay’ın sağlığımız üzerindeki ciddi zararları nelerdir ?


Yapılan araştırmalara göre ülkemizde sıvı tüketiminde su’dan sonra çay’ın yer aldığı belirtilmiştir. Aynı zamanda çay tüketimini şeker ile bir arada gerçekleştirmek ve günlük sıvı ihtiyacımızın büyük oranını çay ile sağlamak, vücudumuza yüksek ölçüde onarımı zor zararlar oluşmasına yol açmaktadır. Özellikle besin alımı beraberinde tüketilen çay sağlığımızı daha kısa yollarla etkileyerek birçok hastalığa zemin oluşturmaktadır. Bu sebeple besin alımı sırasında çay yerine farklı sıvı çeşitlerini tercih etmeliyiz.

Siyah çay’ın hergün düzenli olarak tüketiminin zararları var mıdır ?

Evet hergün tüketilen siyah çayda bizler anlamadan birtakım zararlar meydana getirir. Özellikle yediğimiz besinler ile ilgisi olduğunu düşündüğümüz kabızlık rahatsızlığına en birinci etken siyah çay’dır. Yine aynı dozda ve hergün tüketilen siyah çay ellerin titremesine, sinirsel rahatsızlklara da sebep olabilmektedir.


Önemle siyah çay’ın aşırı tüketiminde ciddi zararlar olduğunu bir kez daha altını çizerek dile getirmek isterim. Çay tüketiminin normalden fazla gerçekleşmesi durumunda vucud içerisindeki idrar miktarında artış meydana gelmektedir. Böylece üre asidi oranıda hızla düşmektedir. Böbrek taşı ya da kum döken hastalara çay kesinlikle doktorları tarafından yasaklanır. Yine romatizmal rahatsızlığı olan kişiler üzerinde de siyah çay oldukça zararlıdır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta siyah çay fazla tüketimde yüksek tansiyon ihtimalini çok yüksek bir oranla arttırmaktadır. Sonuç itibarı ile siyah çay tansiyona ve tansiyonda kalbe endeksli çalışmaktadır. Bu güzel uyumu bozmamak için siyah çay ile bağlılığınıza en kısa zamanda bir son vermeli yerini daha doğal ve faydalı sıvılara vermelisiniz.


Yine siyah çay tüketiminde kullanılan şekerin dozajının iyi bir şekilde ayarlanmaması ve bu konuda özenli olmaya ihtiyaç duyulmaması da yine siyah çayın zararlarından olumsuz etkilenilmesine neden olur. Biliyorsunuz ki aşırı şeker tüketimi de oldukça zararlıdır. Şeker kilo artışına sebep olur ve çay ile birlikte tüketildiğinde ise, damar tıkanıklığı, kalp rahatsızlıları,        demir eksikliği ve anemi rahatsızlıklarından bir tanesi sizin için kapıda bekliyor demektir. Aman kapınızı bakmadan açmayın !!! Ve aşırı tüketim grubunda iseniz bir an önce siyah çay tüketiminin günlük limitini minimum seviyeye taşıyalım. Günde en fazla 4 bardak çay tüketimi uygun görülse de yinede bunu hergün progamınıza dahil edilmemesi konusunda uyarılar uzmanlar tarafından yapılıyor. Eğer günlük limitinizi aştıysanız fazladan içtiğiniz her bir bardak için bir bardakta su içmeniz gerekmektedir.


Siyah çay’ın zararlarının yanısıra,  gereken oranda tüketilmesi durumunda yararlarınıda görebiliriz tabiiki, beyin hücrelerinin korunmasını sağlar, kolestrolü düşürür, tarçınla alınan çay hazmı normalden daha fazla kolaylaştırır ve sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar. Diş çürüklerini önlediği gibi kanser riskinide oldukça azaltmaktadır. Vucuddaki kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde işleyişini sağlar. Ve yine en önemli faydalarından bir tanesi kalp krizi riskini azaltmaktadır.

Dikkat Yeşil Çayın zararları da var!

İçerisinde kafein olması nedeni ile çok fazla tüketimi, uyku bozukluğuna yol açarak beraberinde uykusuzluğun tetiklediği rahatsızlıkları getirebilmektedir.


Folikasit seviyesini olumsuz yönde etkileyebileceği tespit edildiğinden hamile bayanların yeşil çay tüketiminden uzak durmaları tavsiye edilir. Yine bebek emziren bayanlar için, içerisindeki kafein miktarından bebeğin uyku düzeninin bozulabileceği söylenerek yeşil çayı fazla tüketmemeleri önerilmektedir.


Yeşil çay stresle başa çıkmanın tek çözümü olarak görülerek fazla tüketilmemelidir. Herşeyin fazlası zararlı olduğu gibi, yeşil çayında fazla tüketildiğinde vücud üzerinde tahribatları meydana gelebilir. Örneğin, yeşil çay normalden fazla tüketildiğinde en başta, böbreklere olumsuz yönde etki eder.


Yeşil çay fazla tüketildiğinde, bulantı kusma sık idrara çıkma gibi rahatsızlıklara da sebep olabilmektedir.

Günümüzde zararlarını hiç düşünmeyen ve araştırmayan, Yeşil çay bağımlıları bulunduğunu biliyor muydunuz ? Yeşil çay bağımlılarının yapılan bir araştırma sonucuna göre çok ciddi derecede risk taşıdığı açıklanmıştır.


Kanser hastalarının tedavisinde endike edilen yeşil çay üzerine bir takım araştırmalar yapılmıştır. Tedavi sürecinde , tedaviye yardımcı olması için kullanılan yeşil çayın, araştırmalar sonucunda tümör hücrelerinin ölümlerini engellediği ortaya çıkarıldı. Ve bazı kanser hastalarının tedavisinde artık yeşil çay kesinlikle tavsiye edilmemektedir.


Yeşil çayın an başta da belirttiğimiz gibi, uykusuzluğa sebebiyet veren kafein miktarı, aslında daha ciddi boyutlarda da incelenebilir. Yeşil çayın kafein oranının yüksek olmasından dolayı, böbrek rahatsızlığı, kalp-damar rahatsızlığı, anksiyete, kanama veya pıhtılaşma problemi olan bireyler üzerinde sağlık sorunu yaşanmaması için, ciddiyetle kullanımından kaçınılmalıdır.


Kadınlar üzerinde yeşil çayın zararları arasında belirtildiği gibi, hamile ve bebek emziren bayanların bilinçlendirilmesi gerekmektedir.


Çocuklar üzerinde yeşil çayın zararları;  henüz bu konuda araştırma yapılmamış olup yeşil çayın içerisindeki kafeinden yola çıkarak çocukların tüketmesi açısından kansızlığa ve anemiye yol açabileceğini öngörebiliriz. Ve çocuklarda yeşil çay tüketimine dikkat çekebiliriz.


Yeşil çay kadılarda ve erkeklerde farklı reaksiyonlar göstermektedir. Yapmış olduğumuz geniş çaplı araştırmaya göre, sanal ortamda birçok site yeşil çayın zararlarının erkekler üzerinde olumsuz etkilere yol açtığını, hatta kanser riskini 2 katına çıkardığı gibi bazı bilgilendirmeler yer aldığını tespit ettik. Ancak bu konu ile ilgili kanıtlanmış hiçbir bilimsel araştırma bulunmamaktadır. Yeşil çay olumsuz etki olarak tabiki erkek ve kadında farklı reaksiyonlar göstermektedir. Ancak bu fark bayanlarda kanser riskini düşürme, erkeklerde kanser riskini 2 katına çıkarma gibi bir fark değildir. Sadece bayanlarda yeşil çayın vücuda verdiği rahatlık hissi daha çabuk fark edilir ve etkisi daha uzun sürer. Yani bayanlar yeşil çaydan organizma olarak daha fazla yararlanmaktadırlar diyebiliriz.

Kafeine duyarlı kişiler, kafein kullanımı yasak olan hastalar yeşil çay kullanmamalıdır.

Dipnot olarak, fazla tüketilen yeşil çayın zararlarını görmek istemiyorsak, yeşil çayı demledikten sonra 30 sn. bekleterek demini dökerek, yeniden demlerseniz kafein etkisini ve antioksidanları azaltacaktır.

http://gida.zararlari.com/yesil-cayin-zararlari.html#more-568 

Bu yazı toplam 12873 defa okundu.
 
Paylaş
gurise
yeşil cay
Biraz da yesilcayin faydalarini anlatalim bagisiklik sistemini guclendirir antioksidan ozelligi var gramina gore icmek lazim fazla icersen tabiki zarari var ama cok fazla icmek tabiki de iyi degil mesala bir anda 1 cay kasigindan fazla koymak iyi degil bende carpinti yapmisti ama grami ve miktari belli olmasi lazım yani rastgele icilmemeli ama yesil cayi demleyip sac yıkanmasinda ve yuz temixlemesinde kullanmak gerekir cok oyi geliyor
08 Nisan 2015 Çarşamba Saat 13:48
GEREKLİ SAYFALAR
YAZARLAR
Reklamlar
Reklamlar
SİTE ANKET
Hayratta nüfus artışı olsunmu
Evet iyi olur
Fark etmez
Olmasın sıkıntı olur
Yatırımdan sonra olur
Geri Dönüş imkanı yok
Reklamlar