29 Eylül 2023 Cuma Saat 08:18
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Trabzon'un Fetih tarihinde uygulanan cehalet
27 Ekim 2011 Perşembe Saat 01:18
15 Ağustosta1461 Trabzon'un fethini Patrikhaneye tahsis eden hükumet, Kimlere hizmet etmek istiyor. Bilgi çağında bu denli gaflet olabilir mi? Trabzon sivil toplum örgütleri fethi gerçek tarihinde

HEDEF 15 AĞUSTOS 1461'İN RÖVANŞI MI?

‘Patrikhane ile Mücadelem’ adlı kitabın yazarı Bulgar Bojidar Çipof, Sümela Manastırı’nda 15 Ağustos’ta yapılan ayinin ‘işgal’ anlamına geldiğini belirterek, “Oraya insanlar Fatih Sultan Mehmet’in rövanşını

“Patrikhane ile Mücadelem” adlı kitabın yazarı Bulgar Bojidar Çipof, 15 Ağustos 2010’da Sümela Manastırı’nda yapılan ayine ilişkin ilginç değerlendirmelerde bulundu. Çipof, ayinin tarihinin özel bir mana taşıdığını belirterek, “15 Ağustos 1461 Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon Rum İmparatorluğu’nu yıktığı gündür. Ve bunun seçilmesi son derece manidardır” diye konuştu. 

Çipof yapılan ayin için Yunanistan’dan binlerce kişilik bir grubun geldiğini ifade ederek, Sümela Manastırı’nın kapasitesinin 400 – 500 kişilik olduğunu vurguladı. Çipof, kısmi ayin değil bir işgal yapıldığını vurgulayarak, “Kısmi ayini bırakın orası işgal edilmiş oldu. Oraya insanlar Fatih Sultan Mehmet’in rövanşını almaya geldiler. Hukuk yolları kullanılarak bu ayinin önlenmesi gerekliydi” şekline konuştu. 

Yazar Bojidar Çipof, benzer bir olayın daha önce de yaşandığını ifade ederek, “Birkaç sene önce sanatçı Georges Dalaras Rumeli Hisarı’nda yapacağı konser son dakika valilik kararıyla iptal edilmişti” diye devam etti. 

Hedef 3 Ayasofya 

Çipof, “3 Ayasofya ve Megali İdea (Yunanlıların Anadolu’yu ele geçirmeye yönelik Büyük Ülküsü) diye makalelerimde bunun hazırlığını yaptım. Burada sıranın Megali İdea’ya göre sıranın Ayasofya’da olduğunu vurguladım. Bununla ilgili duyumlar var. Sultanahmet’teki ayin için birtakım girişimler var. Sümela’dan sonra sıra Ayasofya’da.  

Megali İdea’nın en önemli ayağı olan 3. Ayasofya’da. ‘Ayinden sonra Konstantinopolis yine bizim olacaktır! Diyorlar. Bu söyleme dikkat edilmelidir” açıklamalarını yaptı. 

Türkiye’de kiliseden camiye, ardından da müzeye çevrilen 3 Ayasofya Müzesi bulunuyor. Bunlar İstanbul, Trabzon ve Bursa İznik’te bulunuyor. İstanbul ve Trabzon’daki Ayasofya müzeleri aslını korurken, üstü yıkılmış durumdaki İznik’teki Ayasofya Müzesi restore ediliyor.


İNTİKAM GİBİ AYİN TARİHİ! AKP’nin sayesinde neler oluyor?

Yunanistan’da Türkler camilerini bile tamir edemiyorlar. Tarihte Atina’da olduğunu bildiğimiz onlarca camiden günümüzde bir tanesi dahi ayakta değildir, yerleri yağma edilmiştir.

Bu gerçekler doğrutusunda, Mütekabiliyet yasaları hala geçerli olduğu halde Hükümet ne yapmak istemektedir?

Sümela’da ayin izni 

İKTİDARIN kilise açılımı tam gaz sürüyor. 

Trabzon Valiliği, Sümela Manastırı’nın 15 Ağustos’ta 1 günlüğüne ibadete açılacağını bildirdi. 

1 yıl önce Sümela Manastırı’nda ayin dayatması müze müdürü Nilgün Yılmazer’e takılmıştı. 

Yılmazer görevden alındı, Hükümet ise bu tarihte ayine resmen izin verdi.

Trabzon’un fetih günü 

SÜMELA Manastırı’nda ayin yapılacak günün tarihi de çok ilginç. 15 Ağustos 1461 Trabzon’un fethinin tarihi. Bir başka deyişle, Rum Pontus’un tarihin sayfalarına gömüldüğü gün. Ayin için bu tarihi seçenler, adeta Bizans’ın yeniden ihyasını ilan etme tavrı içinde.

Ayine çok özel (!) gün

AKP, Sümela Manastırı’nın ibadete açılacağı günü 15 Ağustos olarak belirledi. Özenle seçilmiş bu tarihin, Rumların Trabzon’u kaybettikleri ve PKK’nın ilk kahpe kurşununu attığı günle aynı olması dikkat çekti.

AKP hükümetinin Avrupa Birliği reformları adı altında ibadete açılmasına izin verdiği Sümela Manastırı’ndaki ayinin 15 Ağustos’ta yapılmasına karar verildi.

Trabzon’daki tarihi manastırda her yıl yapılması kararlaştırılan ’bir günlük ayin’le ilgili bilgi veren Trabzon Valisi Recep Kızılcık, ayinin 15 Ağustos’ta yapılacağını açıkladı. Vali Recep Kızılcık, “Her yıl Gürcistan, Rusya ve Yunanistan’dan gelen turistler, Sümela Manastırı’nı ziyaret etmektedir. 

Bu çerçevede bu yıl hükümetimizin almış olduğu karar gereğince, Kültür ve Turizm Bakanlığının bize bildirdiği resmi yazı çerçevesinde, Sümela Manastırı, 15 Ağustos’ta bir günlüğüne ibadete açılacak. Manastırın bir günlüğüne ibadete açılmasıyla tüm inançlara saygılı olma, bu çerçevede daha fazla turisti Trabzon’a çekerek tarih, doğa, kültür turizm merkezi hedefine de bir bakıma hizmet etmiş oluyoruz” diye konuştu.

Hainlerin sözde diriliş bayramı

Tarihi Sümela Manastırı’nın bir günlüğüne ibadete açılacağı günün 15 Ağustos olarak belirlenmesi ise akıllarda soru işaretleri bıraktı. 

15 Ağustos 1461’de Trabzon’daki Bizans varlığının devamı sayılan ’Trabzon Rum İmparatorluğu’ Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmişti.

Yine 15 Ağustos tarihi, 1984 yılından itibaren PKK’nın kahpe eylemlerini gerçekleştirdiği gün olarak hafızalarda yerini aldı. 

Siirt’in Eruh ve Hakkari’nin Şemdinli ilçesini basan PKK’lılar, karakollara ve askeri lojmanlara saldırmış, 1 asker şehit edilmişti. Her iki ilçeyi bir süre kontrol altında tutan örgüt militanları, ilçe meydanından ve cami minaresinden bir süre propaganda yapıp, daha sonra da Kuzey Irak’a dönmüşlerdi.

Olay, şehit sayısının az olmasına bakılarak ilk anda çok önemsenmemişti. O dönemde bazı siyasetçiler eylemi gerçekleştiren PKK için ’bir grup eşkıya’diyerek olayın çözüleceğine dair inançlarını dile getirmişlerdi. 

PKK’lı teröristler, sonraki her 15 Ağustos’u “Diriliş Bayramı” olarak yeni eylemlerle kutlama kararı almıştı. 

‘15 Ağustos’ tarihi ilk değil...

Sümela Manastırı’nda 15 Ağustos’ta ayin girişimi ilk değil. Geçen yıl Trabzon’a ayin yapmak amacıyla Yunanistan ve Rusya’dan yaklaşık 500 kişi gelmişti. Sümela Manastırı’na çıkan turistler, manastır girişinde yaktıkları mumları duvar diplerine koymak isteyince, görevliler izin vermemiş, bırakılan mumlar su dökülerek söndürülmüştü. Manastıra giren Selanik Valisi Panayotis Psomyadis ile Rus milletvekili İvan Savvidi, Meryem ve İsa’nın resmedildiği bakır işlemeli bir objeyi önlerine alarak, özel kıyafetli din adamı eşliğinde dua ve ilahi okumuşlardı. 

Sümela Manastırı’nda ayin yapıldığını haber alan tepkili vatandaşlarla tahrikçi grup arasında arbede yaşanmıştı.

NOT: 14 AĞUSTOS 2011 TARİHİNDE FETİH KUTLAMALARININ GERÇEĞİNİ HABER YAPMIŞTIK BAKINIZ

http://www.ofhayrat.com/news_detail.php?id=4895

Bu yazı toplam 3008 defa okundu.
 
Paylaş
Bu Yazıya Henüz Yorum Eklenmemiş.
GEREKLİ SAYFALAR
YAZARLAR
Reklamlar
Reklamlar
SİTE ANKET
Hayratta nüfus artışı olsunmu
Evet iyi olur
Fark etmez
Olmasın sıkıntı olur
Yatırımdan sonra olur
Geri Dönüş imkanı yok
Reklamlar