20 Nisan 2025 Pazar Saat 08:23
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Taflancık Köyü Kur'an Kursu, Mustafa ÖZDEMİR
01 Şubat 2012 Çarşamba Saat 16:54
Geçmişten günümüze kurs faaliyetlerini Mustafa ÖZDEMİR ile konuştuk... Uzun yıllar Kur'an Kursu ve Vakıf yöteciliği yapmış olan Mustafa Özdemir, geçmişten günümüze yapılanları değerlendirdi.


Öncelikle röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Hemen ilk sorumu sorayım izninizle. Ne zamandan beri Kur’an Kursu ve kursa ait gayrimenkullerin yönetimindesiniz ?
 
1987’de başkanımız Rahmetli Mehmet Zengin ve Hüseyin Zengin ağabeylerimizin yanında, onların tecrübesinden ve bilgisinden istifade ederek bu işe başladık. O zamanlar şöfor olarak onların yanına girdim. Şahsım bina hizmetlerinin inşaat aşamasından bitimine kadar tüm kademelerinde yer aldı.Mehmet Yıldız’la beraber inşaatta epey emeğimiz geçti.18 yıldır bu işin içindeyim. Bunun 11 yılı başkanlık olarak geçti. 1987 yılından beri vakfın yönetimindeyim.
 
 
Kurs varlıklarını vakıf statüsünde değerlendiremez miyiz ?
 
Kurs varlıkları vakıf adı altında değerlendirelim diye bizde istiyoruz ancak onun içinde belli şartları yerine getirmek lazım.örneğin 600 milyarlık ( eski para ile ) mal varlığının olması lazım. Oda belediye rayiç fiyatı üzerinden. Oysa bizim kursun şu anda 80 milyar civarında bir gayri menkulü var.  Pınar köyü vakıf kurdu ama tam manasıyla vakıf statüsü kazandırılamadı hala. Öyle sanıldığı gibi basit bir işlemle vakıf olunmuyor maalesef.
 
Kursumuza ait gayrimenkullerden elde edilen gelir nerelere harcanıyor ?
11 yıldır dernek başkalığını yürütmekteyim. 10 yıldır kurs varlıklarından gelir elde ediyoruz. Ve bu gelirleri kursumuzun fiziki ihtiyaçlarına, okuyan talebelerimize, cami ihtiyaçlarına kullanıyoruz.
 
Biz yardımlarımızı köy adına yapıyoruz.Kurs harcamalarımızdan artarsa dairelerden alınan kiralar köye yollanıyor. Şu anda kurs varlıklarımız olan dairelere gerekli tüm masraflarımızı yaptık. Bunun haricinde fakir olan vatandaşımıza isim vermeden yardımda bulunuyoruz. Ayrıca bugün üniversitede okuyan, maddi durumu yetersiz kardeşlerimize de elimizden geldiğince burs veriyoruz.
 
Şimdiye kadar burs verilen öğrencilerimizden “teşekkür” eden oldumu hiç ?
 
Şimdiye kadar sadece Ramazan Yeşiyurt kardeşimizden kandil geceleri mesaj aldım. Başka da yok.
 
Uzun bir aradan sonra köyümüzde tekrar icazet merasimi yapıldı. Ve aslında özlenen bir tabloyu tekrar gün yüzüne çıkardınız yönetim olarak.Bu süreci biraz anlatırmısınız ?
 
Maalesef uzun bir süredir icazet merasimi düzenleyemedik. Çalışmalarımız neticesinde, hocalarımızın da gayreti ile 3 yıl aradan sonra 10 tane kız öğrencimize icazet merasimi düzenledik.Ve gurur duyduğum bir hususta şu ki icazet alan bu kardeşlerimizin hepsi köylümüz. Dileğimiz kursumuzda bundan sonrada kendi öğrencilerimiz okusun. Ancak yeterli talep olmazsa dışarıdan da öğrenci alacağız. Zira bu hizmet devam edecek inşallah.
 
 
Köy adına yapılan pek çok hizmetin içinde bulunmuş bir isimsiniz. Geçmişten günümüze köyümüze gelen yardımları değerlendirdiğinizde şimdiye kadar neden gereken yatırımı ve yardımı alamadık ?
 
 
Bu döneme kadar merkezden köy adına yarılan paydan maalesef istifade edemedik. Ve gariptir ki yine bu döneme kadar kimse kimseye hesap vermemiş. Yapanın yanında kar kalır havası oluştu adeta. Ayrılan bütçeler bir yerlerde buharlaştı. Ancak şunu net bir dille ifade etmek lazım. Tufan Yeşilyurt’un encümenliği döneminde insanımız hizmet gördü.Gönül arzu ederdi ki köy yönetimi de gayret gösterse ve koordineli bir şekilde çalışılsa. Eminim o zaman daha çok yardım alırdık. Ama maalesef biz icraattan çok konuşmayı tercih ediyoruz.
 
Burada önemli bir sorun daha var. Akraba çekişmeleri. Şimdiye kadar hep zarar gördük. Eğer böyle devam ederse yine zarar göreceğiz. Bu anlamsız çekişmeler basiretsiz insanların yönetime gelmesini sağlar ki bu da hoş bir şey değil. Nitekim yaşanılan bazı olaylar bunun kanıtı olsa gerek.
 
Köylü vatandaşımız camisi, okulunu, postanesini ve sağlık ocağını el birliği ile zamanında yaptı. Şimdilerde bu gibi başarıları ve birliktelikleri  göremiyoruz. Bunun nedeni ne olabilir ?
 
Şöyle bir sıkıntı oluştu. 11 yıldır kurs gayrimenkullerinden gelir elde ediyoruz. Gelir elde etmeye başladığımız günden buyana “salma” vurulamıyor köylüye. Vurulsa da verilmiyor zaten. Maalesef toplumsal hizmetlerde eskisi gibi duyarlı değiliz.
 
Mesela… ?
 
Bir iki proje önerimiz oldu köy adına ama destek gelmedi. Mesela muhtar evi yapalım dedik, köy odası olsun dedik ama köylü vatandaşlarımızdan gerekli desteği alamadık. Şimdi cenazelerimizin kokmaması için bir morg hizmeti yapalım diyoruz. Soğuk depo yani. Mutlaka yapılması lazım. Geçmişte bazı cenazelerimizin nasıl koktuğuna hep beraber şahit olduk. 25 milyar civarında bir masraf gerektiriyor. Ve mutlaka yapılması lazım diye düşünüyorum.
 
Bilgilendirme toplantısı yapıyor musunuz ?
 
Bizler kurs yönetimi olarak her ramazan ayında toplantı yapar vatandaşımıza hesap veririz. Ama maalesef katılan sayısı oldukça az oluyor. Bir duyarsızlık var doğrusu.
 
Her yıl ramazan ayında köyümüzde kurulan iftar sofrası bu yılda kurulacak mı ?
 
Celal Özdemir köyümüzde 10 yıldır ramazan aylarında bir gelenek haline getirdiğimiz iftar sofralarının masraflarını karşılıyor. İnşallah bu yılda bu geleneğimiz devam edecek. Ayrıca icazet masraflarımızın da büyük bir kısmını yine Celal Özdemir karşıladı. Bu manada kendisine şahsım ve köylü vatandaşımız adına teşekkür ediyorum.
 
Son olarak neler söylemek istersiniz ?
 
Bir kurs yöneticisi olarak şunu ifade etmek isterim. Köyümüzde okuma kapasitesi olan kız öğrencilerimizi aileleri mutlaka okutsun. Bizler her zaman onların yani okuyan yavrularımızın yanındayız.
Kaynak: www.taflancik.net

Bu yazı toplam 70079 defa okundu.
 
Paylaş
Bu Yazıya Henüz Yorum Eklenmemiş.
GEREKLİ SAYFALAR
YAZARLAR
Reklamlar
Reklamlar
SİTE ANKET
Hayratta nüfus artışı olsunmu
Evet iyi olur
Fark etmez
Olmasın sıkıntı olur
Yatırımdan sonra olur
Geri Dönüş imkanı yok
Reklamlar