HAŞİM ALBAYRAK
hasimalbayrak@hotmail.com
Dağönü (Hanlut) köyü köy incelemesi
25 Mayıs 2010 Salı Saat 02:21

Dağönü (Hanlut) köyü köy incelemesi

Sayın Oflu hemşerilerim. İstanbul'da bulunan Of hayrat Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından yapılan bir anket çalışmasının düzenlenmesi, eksikliklerinin ve hatalarının giderilmesi gerekmektedir. Bu konuda sizlerden yardım istiyorum. Dağönü (Hanlut) köyünün envanter çalışmasının kitap formatı aşağıdadır. Bu köyden olanların bunu inceleyip eksikliklerini ve varsa önerilerini yorumlar kısmına yazmalarını rica ediyorum. Sırayla bu çelışma bütün köyler için olacaktır.
HAYRAT İLÇESİ DAĞÖNÜ KÖYÜ İNCELEMESİ


Trabzon ili Hayrat ilçesine bağlı bir köy. Eski adı Hanlut'tur. Köyde 830 hane olup 2008 yılında kış vakti yapılan anket çalışmasında kışın dağ köyü olan Dağönü köyünde nüfusa rastlanmamıştır. Köyde on cami ve üç mescid vardır. Kışın kimse olmadığından okul yoktur. Köy için İstanbul'da Dağönü Köyü Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği adıyla bir dernek vardır.
Köyün Hayrat ilçe merkezine uzaklığı 37 km., Of ilçe merkezine uzaklığı 47 km. dir. Of ve Hayart'ın en yüksek köyü olan Dağönü köyünün rakımı 2110 metredir.

Köy dağ ve yayla köyü olduğundan ekonomik tarım yapılamamaktadır. Bu nedenle köyde çay ekimi, fındık ekimi ve diğer ekonomik ürünler ile ilgili ziraat yapılamamaktadır. Bunun yerine köyde sadece kendi ihtiyaçları için karalahana ve patates ekimi yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra asıl ürün olarak ot vardır. Eskiden hayvancılık yaygın olmasına rağmen günümüzde yayla köyü olarak değerlendirilmektedir. Köy, Türklerin Türkleşmeye ilk başladığı yerlerden biri olduğundan birçok sülale ilk olarak buraya yerleşip daha sonradan aşağıdaki merkeze yakın köylere göç edip yerleşmelerine rağmen burasıyla ilgili bağlarını koparmamışlardır. Bu nedenle bu köyün sülaleeri aynı zamanda Of ve Hayrat'ın birçok köyünde de vardır.

Köyde bulunan sülaleler ve bu sülalelerden çıkan soyadları şunlardır:

Abdioğlu: Abdioğlu, Ayan, Yıldız,
Alibaşoğlu: Alibaş,
Anzerlioğlu: Şahin,
Bala: Bala,
Cansızoğlu: Cansız, Cansızoğlu,
Cordanoğlu: Cordanoğlu, Dosun, Üstünel, Vural, Vuraloğlu,
Çakıroğlu: Çakır, Çakıroğlu,
Çapaklıoğlu: Çakmak,
Feizoğlu: Feizoğlu,
Fenkarlar: Bekar,
Gürgüroğlu: Yıldız, Gürgüroğlu,
Hacıkurtlar: Kurt,
Haşman: Albayrak,
Kadakoğlu: Gezer,
Kadıoğlu: Kadıoğlu,
Kamiloğlu: Meral,
Kamiloğlu: Tokgöz,
Karabişler: Koç,
Karakullukçu: Başlar,
Karamollaoğlu: Ayyıldız,
Katakoğlu: Kaya,
Kazdaloğlu: Kazdal,
Kazmaz: Şimşek,
Kazmazoğlu: Kazmaz, Kazmazoğlu,
Kılıçoğlu: Kılıç, Kılıçoğlu,
Kocembeloğlu: Akyüz,
Kozloğlu: Şenocak,
Küçükahmetoğlu: Soylu,
Mollahasanoğlu: Mollahasanoğlu,
Molosmanoğlu: Aksu, Karadeniz,
Murtezaoğlu: Murtezaoğlu,
Reşitoğlu: Sahin,
Rizelioğlu:
Sakaoğlu: Yıldız,
Seyitalioğlu: Çelik,
Süleymanoğlu: Asan, Ceylan, Kalyon, Süleymanoğlu,
Şirinoğlu: Şirinoğlu,
Tirboğlu: Türk,
Tunbuloğlu: Tonbul, Tutum.

Tanınmış şahsiyetler ve kamu çalışanları:
Talat Süleymanoğlu: Of İhsan Karadeniz İÖO'da öğretmen,
Osman Vuraloğlu: Antalya'da Cumhuriyet Başsavcısı,
Ali Çelik: Kura hafız ve emekli imam olup halen yaşamaktadır.
Aliosman Süleymanoğlu: Kura hafız ve emekli imam olup halen yaşamaktadır.
Erol Kaya: Eski Pendik Belediye Başkanı,
Haçkalı Baba: Bu köyde doğan ve Düzköy Haçka'da eski imam olup orada adına külliye yapılmıştır.

Şehit ve gaziler:
Molla Mehmet Süleymanoğlu: Osmanlı döneminde Mısır'a savaşa gidip orada şehit oldu.

Eski eserler:
Eski köy camisinin yaklaşık 400 yıllık geçmişi vardır. Ayrıca birçok tarihi mezar vardır. 1790 yılına ait Mollahasanoğlu Durmuş, 1903 tarihli Ahmet Karakaş hoca'nın mezarları en önemlilerindendir. Ayrıca bu mezarın hemen yanında köyün eski medresesinin binası harap durumdadır.
---------------------
erdal abdioğlu isimli ziyaretçinin yorumu :
sayin ali sarıtaş facebook da üyeliğim var orda abdioğlu gurubumuz var sizleride bekleriz beni ordan arkadaş olarak eklerseniz bilgi paylaşımı yaparız...saygılarımla

Ömer MOLLAHASANOĞLU isimli ziyaretçinin yorumu :
Sayın hocam elinize ve kalemize sağlık bölgemiz için güzel çalışmalar yapmaktasınız sızı kutluyor ve tebrik ediyorum. Saygılar

ALİ SARITAŞ isimli ziyaretçinin yorumu :
Hayratlı kardeşim ben dernekpazarı gülen köyünden (visir) maçkaya göçetmiş bu konu hakkında uğraş veren birisiyim.Bütün görüşlere açığım.

ali sarıtaş cevap isimli ziyaretçinin yorumu :
sayın ali sarıtaş benim bilgi sunduğum yer hayratın dağönü köyü siz açaba bu köydenmisiniz yada hangi ilçe vede köydensiniz cevapınızı merakla bekliyom...

ALİ SARITAŞ isimli ziyaretçinin yorumu :
Addioğulları nereden ofa geldmiş diye yaptığım araştırmalar,beni muş ilinden iki kardeşin göç etmesiyle trabzon ve konya yöresine gittiği yönde bir sonuca doğru itti.Halen daha bu araştırmalarım devam ediyor.Bu konu hakkında bilgi sahibi olan arkadaşların her zaman bilgilerine,önerilerine açığım.
ALİ SARITAŞ isimli ziyaretçinin yorumu :
Bende bir abdioğlu ailesinden biriyim.Yanlız soyadım sarıtaş,yorum yapan arkadaşımız sanırım eksik bir bilgiye sahip ya da ben eksik bilgiye sahibim.İkamet ettiğim apartmanın adı 41 yıldır abdioğlu apartmanı ismini taşımaktadır

abdioğlu isimli ziyaretçinin yorumu :
sayın hocam abdioğlu akrabası soy adı taşıyanlar: abdioğlu,yıldız,aydın,yılmaz soyadlarıdır bu akrabada ayan soyadlı hiç kimse mevçut değildir...saygılarımla